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Wheat domestication. Where, When and How ? The insight from modern genetics.

Conférence de A. A. LEVY, Plant Sciences Department, Head, The Weizmann Institut of Science.

lundi 4 mars 2013 - de 14h à 16h45 - amphi Benveniste - MOM - 7 rue Raulin - Lyon 7e
contact : Philippe Abrahami
podcast réalisé par l'ENS

The discovery of wild emmer wheat in Israel and of wild einkorn wheat in eastern Turkey and Northern Syria, together with archaeobotanical evidence, all point to the Fertile Crescent as the cradle of agriculture.

The findings of domesticated wheat seeds in archaeological sites indicate that wheat was domesticated more than 10,000 years ago.
Understanding the details of where, when and how plant domestication in general and wheat domestication in particular occurred, is therefore a major goal of modern archaeology and genetics. In this lecture I will provide some background on the current views on wheat domestication.
Then, I will describe some new insight on the domestication process through the analysis of ancient, as well as modern wild and domestic wheat plant material using the novel tools of genomics and analytical chemistry.
(Picture © Avraham A. Levy)

La découverte du blé amidonnier sauvage en Israël et d’engrain dans l’est de la Turquie et en Syrie du Nord, ainsi que les données archéobotaniques, montrent que le Croissant Fertile constitue le berceau de l’agriculture. La présence de graines de blé domestiqué dans les sites archéologiques indique que le processus de domestication est intervenu il y a plus de 10 000 ans. Comprendre précisément où quand et comment s’est produite la domestication des plantes en général, et du blé en particulier, représente donc un objectif majeur de l’archéologie moderne et de la génétique.

Dans cette conférence Avraham A. Levy proposera un tour d’horizon des points de vue qui ont cours sur la domestication du blé. Il présentera également certains des nouveaux aspects du processus de domestication mis en évidence grâce aux outils récents de la génétique et de la chimie analytique appliqués à l’analyse des blés anciens et modernes aussi bien que domestiques et sauvages.